De VOA en TOD houden zich niet bezig met de vraag wie schuld aan de aanrijding heeft. Zij verzamelen slechts feiten, voeren aanvullende onderzoeken uit en leggen de resultaten daarvan vast in een dossier; het ‘proces-verbaal van bevindingen’.

dsc_1085Uiteraard is het doel van het onderzoek om te kunnen bepalen wie schuld heeft. Maar om te bepalen wie dat dan wel is, wordt het dossier overgedragen aan het openbaar ministerie. Zij gaan op basis van de ‘kille feiten’ in het dossier bepalen of er een strafzaak moet volgen, en brengen de zaak dan eventueel voor de rechter. Uiteindelijk is het de rechter die bepaalt wie de schuld krijgt.

Vaak is dat 1 van de betrokkenen, of de schuld wordt verdeeld over de beide partijen. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een deel wordt neergelegd bij de gemeente c.q. de wegbeheerder, omdat die een onoverzichtelijke verkeerssituatie gecreeerd heeft.

Opvallend is dat de VOA het slechts heeft over ‘betrokkene 1’ en ‘betrokkene 2’, i.p.v. (bijvoorbeeld) ‘dader’ en ‘slachtoffer’. Dit geeft aardig aan hoe er gedacht wordt.

dsc_1081

Terug naar inhoudsopgave