De VOA is gevestigd in het pand aan de Zichtenburglaan te Den Haag. Het pand biedt veel mogelijkheden voor de VOA-medewerkers.

img_2352

Naast een ruim buitenterrein, waar men een groot aantal ongevals- en onderzoeksvoertuigen kan stallen, heeft de VOA ook de beschikking over een uit 3 etages bestaande parkeergarage (met voertuiglift), een inpandige werkplaats met loopkuil, een binnengarage, kantoorruimtes, een ontvangstruimte, opslagplaatsen voor goederen, en tot slot diverse werkplekken.

voa-gebouw

De locatie biedt echter niet alleen ruimte aan de VOA. Het terrein wordt ook gebruikt door de afdeling ‘Facilitaire diensten’ van de politie Haaglanden. Zo bevindt zich op het terrein onder andere de ‘hekkenloods’, waar bijvoorbeeld alle dranghekken zijn opgeslagen. Ook hebben de diverse sleep- en logistieke voertuigen hier hun onderkomen.

dsc_1093Tevens wordt het pand gebruikt door de technische recherche. Zo hebben zij in het pand onder andere een Luminol-ruimte, die volledig verduisterd kan worden. Luminol is een vloeistof die gebruikt wordt om bloed aan te kunnen tonen op voorwerpen. Onzichtbare bloedresten worden op deze manier alsnog zichtbaar gemaakt.

dsc_1100

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vele opslagcapaciteiten die het pand biedt, ruimschoots worden benut door de technische recherche. Gestolen voertuigen, in beslag genomen voertuigen en uitgebrande voertuigen worden naar dit terrein versleept en opgeslagen, om al dan niet onderzocht te worden op sporen. Wie een kijkje neemt in de parkeergarage treft dan ook niet alleen allerhande auto’s en motoren aan, maar ook hele rijen met fietsen, brommers, scooters en ‘mini-bikes‘.

Om de voertuigen snel en gemakkelijk te kunnen verplaatsen, wordt een heftruck gebruikt welke met een druk op de knop de voor (of achter)wielen kan beetpakken en optillen.

img_18822

Na verloop van tijd worden de voertuigen opgekocht. Dat hier echter jaren overheen kan gaan, valt aan menig voertuig te zien. Voorzien van een behoorlijke stoflaag, staan ze soms wel zo’n 2 jaar te wachten op hun eindbestemming; de schroothoop of een nieuwe eigenaar.

dsc_1301

Daarnaast bevat het terrein ook een vuurwerkbunker, waar in beslag genomen vuurwerk wordt opgeslagen. Het gaat niet om langdurige opslag; na inbeslagname wordt de bunker redelijk snel (binnen enkele uren) leeggehaald. De bunker dient dan ook enkel als tussenstation, in afwachting van vernietiging van het vuurwerk.

img_1922Op het terrein aan de Zichtenburglaan wordt regelmatig bewijsmateriaal opgeslagen, wat onderzocht moet worden.
Om die reden wordt het terrein 24 uur per dag bewaakt, zodat een verdachte in een lopend onderzoek niet in de verleiding kan komen om een poging te doen om materiaal te laten verdwijnen.

Tenslotte is er op het terrein ook een schietbaan gevestigd. Medewerkers van politie Haaglanden kunnen hier binnenshuis hun schietvaardigheid oefenen.

Terug naar inhoudsopgave