Politie komt terug op berichtgeving over bekogelen brandweer in Poeldijk | Regio15.nl

Politie komt terug op berichtgeving over bekogelen brandweer in Poeldijk

Poeldijk - Bij de grote brand aan de Jupiter in Poeldijk is geen sprake geweest van het bekogelen van brandweerlieden. 


De politie schreef op X, voormalig Twitter, dat brandweerlieden door omstanders zijn belaagd, bekogeld en belemmerd tijdens hun werk. De ME en hondengeleiders zouden daarop zijn ingezet. 

Volgens het AD, die contact hebben gehad met de Politie Den Haag, zegt een woordvoerder: ,,In de hectiek is dat naar voren gekomen, na evaluatie van de betrokken hulpdiensten bleek dit niet het geval.”. Er was dus geen sprake van bekogeling. Wel was er sprake van fysiek contact, duwen en trekken, tussen de brandweerlieden en omstanders. Dit om hen, voor hun eigen veiligheid, weg te houden bij het brandende pand en de aangrenzende gebouwen waar de brand zich mogelijk verder zou verspreiden.

De redactie van Regio15 besloot eerder al om in het oorspronkelijke bericht niets te vermelden over het bekogelen en belemmeren van de hulpdiensten (dat in het midden te laten), omdat de fotografen ter plaatse dat niet hebben gezien. En we hanteren de regel 'het is pas een feit als we het gezien hebben'. 

Wel zijn de fotografen van Regio15 en andere persbureaus tijdens de brand ook kort (rond de 15 minuten) door de politie geweigerd; op basis van een noodbevel waarvan we tot de dag van vandaag (ondanks herhaalde verzoeken aan de gemeente Westland) de tekst nog niet hebben gehad. Ondanks perskaarten mochten we niet meer binnen de linten om beelden te maken. Daardoor hebben we een deel van de ME-inzet (het gewelddadig verdrijven van de omstanders) niet op beeld vast kunnen leggen. Ook daarover is het laatste woord nog niet gezegd.

Beeld: Daan van den Ende, Dejan Jeremic, Rene Hendriks

HCjU7Z.jpg

mFFzHU.jpg

DKKAI4.jpg

pr6PZa.jpg

piJ6p5.jpg