XR blokkeert ook vandaag weer wegen | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

XR blokkeert ook vandaag weer wegen

Den Haag - Voor de tweede dag op rij blokkeren klimaat activisten doorgaande wegen in Den Haag.


Rond 12:00 ging een groep  demonstranten van Extinction Rebellion de kruising Clauslaan/Juliana van Stolberglaan op, en bezette deze. Dat lukte, ondanks verwoede pogingen van de politie om te voorkomen dat ze voet aan de grond kregen.

De actie maakt deel uit van de 'klimaat rebellie'; een actie die de rest van de week nog gaat duren. Extinction Rebellion wil hiermee aandacht vragen voor het klimaat; en aandringen op actie om de klimaatverandering te stoppen.

Door de blokkade is de kruising inmiddels voor het verkeer afgesloten. Dat geldt ook voor de afrit "Den Haag CS" van de Utrechtsebaan; ook die is dicht.

De politie sleept de voertuigen die zijn gebruikt door de demonstranten zo snel mogelijk weg. Ook zijn weer medewerkers van de TE (technische eenheid) bezig om demonstranten te bevrijden die zich met diverse constructies hebben vastgemaakt.

Video en foto's: Sebastiaan Barel en Rene Hendriks

pqmDki.jpg

9VzV73.JPG

bfuDPK.JPG

DWmiR4.JPG

negAMj.jpg

1hS3gg.jpg

Va5QtF.JPG

QE7lGV.JPG

be3EmT.JPG

ydsR3B.jpg

Hier is dat moment te zien:

igwdMa.JPG

PfbEPI.JPG

uc7FY0.jpg

Zy6jFE.JPG

e4vdCs.jpg

K2taKb.JPG

q2r119.JPG

ArtxkK.JPG

Rond13:30 begon de politie met het vrijmaken van een van de zijdes van de kruising, zodat verkeer vanaf het Prins Bernhardviaduct tenminste weer de Utrechtsebaan op kan. Demonstranten die zichzelf met de handen aan elkaar hebben gelijmd, worden daarbij los gemaakt door coca-cola over hun handen te gooien. De cola lost de lijm namelijk op.

GLsulb.jpg

NDRAtw.jpg

BLzffQ.jpg

Y3ZZP8.jpg

Vc7FOC.jpg

S0L8Yi.jpg

UNT2bj.jpg

Q5ZhMF.jpg

Demonstranten die zich normaliter tegen de corona maatregelen keren hadden het plan bij de demonstratie aan te sluiten, maar zij waren niet welkom,

P6e3ar.jpg

hdiUKr.jpg

De andere demonstranten bleven uiteraard op de kruising zitten.

ZAo1AW.JPG

LOBDqq.JPG

IuZAke.JPG

jY4KgJ.JPG

PlHN79.JPG

De specialisten van de TE gingen inmiddels aan de slag om de demonstranten die zich vastgeketend hadden in een oliedrum, los te maken.

7FI2m5.JPG

iYeGb4.JPG

34yZtJ.JPG

cp5tow.JPG

jFrcCW.JPG

Rond 16:30 begon de politie met het vrijmaken van de kruising. Rond 17:00 was dat gebeurd, zodat het verkeer weer kon gaan stromen. De actievoerders worden waarschijnlijk weer 'bestuurlijk verplaatst' (lees: met een HTM bus buiten de stad gebracht en daar de bus uit gezet).

EDIT: de demonstranten blijken o.a. in Duindorp uit de bus te zijn gezet. Vanaf daar moeten ze maar weer hun weg terug vinden.

nUAN6y.JPG

7lzc4k.JPG

70pElO.JPG

Uh03ZO.JPG

jbNQur.JPG

Usr6R0.JPG

QbraQk.JPG

PSD92e.JPG

j0zcET.JPG

bYgnPm.JPG

zgC5dz.JPG

W8A2Pw.JPG

wbScQ8.JPG

6aWqEN.JPG