XR protesteert op de A12/Utrechtsebaan | Regio15.nl

XR protesteert op de A12/Utrechtsebaan

Den Haag - Vandaag wil XR opnieuw de Utrechtsebaan (t.h.v. de tijdelijke Tweede Kamer) blokkeren.


Net als bij de eerdere blokkades eist Extinction Rebellion een direct einde aan de subsidies aan bedrijven in de fossiele industrie. Volgens de groep zou het jaarlijks om 17,5 miljard euro gaan, wat niet zozeer als subsidie wordt uitgekeerd maar in de zakken van de bedrijven blijft zitten in de vorm van belastingvoordelen.

Burgemeester van Zanen zegt wegblokkades op deze dag niet te zullen tolereren. De gemeente Den Haag heeft het gras bij het Koekamp (nabij het Centraal Station) voor hen aangewezen als demonstratielocatie, maar XR heeft in het verleden een dergelijke aanwijzing ook naast zich neergelegd. Zij willen vanwege de ‘zichtbaarheid’ uitsluitend op de Utrechtsebaan demonstreren.

In het verleden ging een groep altijd de rijbaan op, en stond een tweede groep er boven, op de Prins Clauslaan, om de groep beneden aan te moedigen. Ook werden er met touwen spullen van boven naar beneden getransporteerd.

Om dat ditmaal onmogelijk te maken heeft de gemeente het stuk weg rondom 'in de zwarte hekken' laten zetten.

Beelden: Herman van der Woude

CQmwYp.JPG

imWgjo.JPG

Woxn8b.JPG

Tijdens het plaatsen van de schermen zijn een aantal passanten door de politie aangehouden. Het is nog niet duidelijk wat daarvoor de reden was.

4vPU2K.JPG

Ps3Fzm.JPG

In de loop van de ochtend begon het boerenprotest. Er werd gevreesd dat er ook boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer zouden komen, en dat zij daardoor mogelijk de Utrechtsebaan zouden versperren. Maar omdat de boeren inderdaad allemaal naar het Zuiderpark gaan, is de Utrechtsebaan rond 10:00 nog gewoon begaanbaar.

Tegen twaalf uur heeft de politie de Utrechtsebaan/A12 afgezet. Een groot aantal actievoerders probeert vanaf de Zuid-Hollandlaan de  A12 op te komen, maar wordt tegengehouden door de politie, met onder andere waterwerpers. Andere actievoerders zijn bezig met het vernielen van de zwarte doeken van de afzetting ter hoogte van de Tweede Kamer. De Mobiele Eenheid wordt hier ingezet.

tvPmFr.JPG

nj5Ofk.JPG

EslRld.JPG

NE1ZtJ.JPG

T8h9EU.JPG

M4tTuz.JPG

6xVmN9.JPG

lX4zZ4.JPG

1PAlkx.JPG

5TDwr0.JPG

iX7OAQ.JPG

Ql3xJh.JPG

Demonstranten staan en zitten inmiddels op het wegdek. Zij moeten daar van de burgemeester weg. Desnoods met de inzet van waterwerpers.

aegUAR.JPG

V4gphg.JPG

bUPNwD.JPG

Q1FRyh.JPG

CEuO2F.JPG

Yq225v.JPG

V39fV5.JPG

EKFtls.JPG

W91uKk.JPG

43HN4Z.JPG

n0eUFD.JPG

7z2zpx.JPG

Xt8o1A.JPG

iR9atq.jpg

scg2Ij.jpg

wGuHQJ.jpg

W8t4q6.jpg

hORZDn.jpg

J2j8ta.JPG

QZyAGb.JPG

QMQzah.JPG

aRlur5.JPG

f0QqP6.JPG

Dn2QNQ.JPG

qfMf4O.JPG

XIRhhE.JPG

OHg9ad.JPG

NXu2Uy.JPG

P0yhZM.JPG

3ONcbF.JPG

jlzxke.JPG

rIqo9Z.JPG

Zgtlkb.JPG

Ondertussen roept de gemeente de actievoerders die nog steeds op het wegdek van de A12 zitten, op om zich te verwijderen.  De politie heeft rond 16.45 uur omgeroepen dat de demonstranten om 17.00 uur weg moeten zijn van het wegdek omdat ze anders aangehouden zullen worden. De demonstranten zijn niet voornemens daar gehoor aan te geven. De politie heeft rond 17.05 uur gedreigd dat de waterwerper zal worden ingezet als de demonstranten zich niet verwijderen. Niet veel later is de waterwerper alsnog ingezet.

Omdat het inmiddels sterk was afgekoeld, is op de Zuid-Hollandlaan een gewondennest ingericht om eventueel onderkoelde demonstranten te kunnen helpen.

Er zijn bij de demonstraties in Den Haag vandaag zo'n 700 personen aangehouden. Zie hier het persbericht van de politie.

L4hfmU.JPG

jaMby5.JPG

8VWIj3.JPG

eondHE.JPG

kraB8A.JPG

Mg2L7u.JPG

cYQgnN.JPG

6x1wwH.JPG

t4KnLZ.JPG

4Dbl7h.JPG

GCHX0Q.JPG

ILpzgQ.JPG

HN0KoE.JPG

ERvr2B.JPG

sdhgeQ.JPG