Spanning bij demonstratie 'Kick Out Zwarte Piet' | Regio15.nl

Spanning bij demonstratie 'Kick Out Zwarte Piet'

De Lier - Tijdens een demonstratie van 'Kick Out Zwarte Piet' is het vanmiddag tot wanordelijkheden gekomen.


De actievoerders van KOZP waren naar De Lier gekomen, omdat tijdens de Sinterklaasintocht daar nog Zwarte Pieten zouden meelopen. Zij wijzen op het volgens hen 'racistische karakter' van de figuur Zwarte Piet en eisen dat deze figuur ontdaan wordt van de in hun ogen racistische kenmerken.

Vanmorgen werden beveiligingscamera’s van de politie bespoten met purschuim. De beveiligingscamera’s waren daar opgehangen vanwege de intocht en demonstratie. Vier personen werden daarvoor aangehouden.

Om wanordelijkheden te voorkomen, had de politie niets aan het toeval overgelaten. Straten werden afgezet met betonblokken, er was veel politie op de been, auto's werden gecontroleerd en de bussen met KOZP-demonstranten werden door de politie begeleid.

Bij het binnenrijden van De Lier reed een groep pro-zwartepiet over de parallelbaan met de stoet mee. Zij werden een kruising verder door de politie gestopt.

Voorstanders van Zwarte Piet hadden opgeroepen om als tegenreactie massaal als Zwarte Piet naar de intocht te komen. Uiteindelijk kwamen er inderdaad honderden zwarte pieten opdagen in het centrum.

Vanaf het moment dat de KOZP demonstranten met bussen aan kwamen in De Lier werden zij door de politie gescheiden van de tegendemonstranten. 

In de Hoofdstraat werd een lokatie aangewezen waar KOZP kon demonstreren. Hun tegenstanders stonden daar zo'n twintig meter vandaan. Daartussen stond een linie met leden van het Parate Peloton.

Toen enkele malen eieren, rookbommen en vuurwerk naar het vak met KOZP was gegooid, trad de politie op en zijn de tegendemonstranten een meter of 50 weggedreven. Daarbij vielen enkele harde klappen met de lange lat.

De burgemeester van gemeente Westland had inmiddels een noodbevel afgekondigd.

Omstreeks drie uur werden de demonstranten van KOZP terug naar hun bussen begeleid, en zijn zij weer vertrokken. De politie heeft zo op het oog één aanhouding verricht wegens het gooien van vuurwerk.

Update 18.45 uur: de politie heeft totaal negen aanhoudingen verricht vandaag in De Lier. Kijk hier voor het persbericht van de politie.

Beeld: Rene Hendriks, Herman van der Woude, Fred van der Ende en Piet de Ruyter

rcWDf6.JPG

cpBgNp.jpg

pYODQi.JPG

BWHolg.jpg

bMT5R2.JPG

aBQQZn.JPG

njOBa8.JPG

WImOmK.JPG

c3dwYv.JPG

CFrOVO.JPG

7zXm4L.JPG

ux7LDb.JPG

NxMsK0.JPG

HiPJQY.JPG

QKGRD3.JPG

U9YtLN.JPG

qMXLco.JPG

3Hy7hw.JPG

8fWHn3.JPG

mNiG9K.JPG

TzFUiC.JPG

ZCG9DN.JPG

tepgYJ.JPG

ai8pVm.JPG

iVqqwG.JPG

iYp5eO.JPG

ktZlNL.jpg

h8E6n4.JPG

7swW7Y.JPG

9EUiBi.JPG

OmGKns.JPG

2thIct.JPG

nuND5s.JPG

wub9xX.JPG

BiFfht.JPG

Lx4nZ9.JPG

Yeqnmk.JPG

Kau2UU.JPG

TvCrHr.JPG

eWzLIn.JPG

rzhbNG.JPG

LcSwQj.JPG

C8lY5M.JPG

iRzgf5.JPG

AB8S6A.JPG