XR blokkeert weer de Utrechtsebaan
Den Haag - Ook vandaag demonstreert Extinction Rebellion weer op en rond de Utrechtsebaan.
Zij willen daarmee aandacht vragen voor wat zij de 'jaarlijkse subsidies aan de fossiele industrie' noemen. Volgens XR gaat het om een bedrag van 17 miljard euro per jaar, maar de overheid houdt het op 4,5 miljard. Het geld heeft deels ook de vorm van belastingvoordelen (i.p.v. subsidies die naar de rekeningen van de bedrijven overgemaakt worden).
In tegenstelling tot de vorige blokkade op 11 maart is het nu veel minder koud weer, dus als het goed Is zullen de demonstranten nu niet door de kou bevangen raken als er weer waterkanonnen worden ingezet. Integendeel: mogelijk gaan er nu problemen ontstaan als demonstranten door de zon en warmtestraling op het asfalt door de hitte bevangen raken.
Uiteraard heeft de gemeente bekend gemaakt dat het blokkeren van de weg niet is toegestaan, maar dat het Malieveld gebruikt mag worden als demonstratielocatie. En zoals gewoonlijk heeft Extinction Rebellion laten weten niet van hun plan af te willen wijken, en op de weg zelf te willen demonstreren. Het gaat hen daarbij ook om de symboliek van de locatie.
Normaliter staan er boven de Utrechtsebaan altijd 'supporters'; demonstranten die de groep beneden op het wegdek aanmoedigen en van eten en drinken voorzien door dat aan touwen te laten zakken. Om dat te frustreren heeft de gemeente ook dit keer weer zwarte hekken rond de Utrechtsebaan geplaatst, ondanks dat die de vorige keer massaal zijn gesloopt.
Beelden: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Rene Hendriks en Bob van Keulen
Een groep demonstranten heeft de afgelopen dagen de tocht naar Den Haag te voet gemaakt. De laatste etappe ging van Voorburg station naar Den Haag.
Intussen voorziet Rijkswaterstaat het wegdek van de Utrechtsebaan van een 'anti aanplak laag'.
Op een gegeven moment lukte het een groep om via een andere afrit/oprit 'tegenstrooms' lopend de Utrechtsebaan in te lopen. Sympathisanten boven de Utrechtsebaan wilden de groep zien en toejuichten, en vernielden de zwarte schermen.
Een tweede (en veel grotere groep) kwam intussen aanlopen bij het uiteinde van de Utrechtsebaan, ter hoogte van het Malieveld. Daar werd met een linie verhinderd dat zij vanaf die kant de tunnelbak in zouden lopen.
Wel lukte het hen daar om met 'lock ons' zich aan elkaar vast te maken, om op die manierervoor te zorgen dat zij straks moeilijker van het wegdek te halen zijn.
Na korte tijd werden de waterkanonnen ingezet om de menigte nat te spuiten. Maar in tegenstelling tot de demonstratie in maart ervaren de meesten de waterstraal niet als een straf, maar als een heerlijke verfrissende douche.
De sfeer liet zich op een gegeven moment het best omschrijven als 'een jolige zomerse schuimparty' (okay: maar dan zonder het schuim).
Rond 14:00 begon de politie met aanhoudingen.
Een groot aantal demonstranten (naar schatting rond de 1500) wordt in HTM bussen 'bestuurlijk verplaatst' naar het ADO station. Lees: een stuk weggebracht, en daar uit de bus gezet. Daar krijgen ze van XR mensen instructies waar de dichtstbijzijnd OV punten zijn, zodat ze met bus of trein naar huis kunnen.
Alleen mensen die strafbare feiten hebben gepleegd (buiten het bezetten van de rijbaan en het negeren van de vordering om deze te verlaten), worden aangehouden en naar het politiebureau vervoerd. Dat gaat dan om zaken als beledigen van politiemensen, vernieling of het gooien van dingen naar de politie.