XR blokkeert weer de Utrechtsebaan | Regio15.nl

XR blokkeert weer de Utrechtsebaan

Den Haag - Ook vandaag demonstreert Extinction Rebellion weer op en rond de Utrechtsebaan.


Zij willen daarmee aandacht vragen voor wat zij de 'jaarlijkse subsidies aan de fossiele industrie' noemen. Volgens XR gaat het om een bedrag van 17 miljard euro per jaar, maar de overheid houdt het op 4,5 miljard. Het geld heeft deels ook de vorm van belastingvoordelen (i.p.v. subsidies die naar de rekeningen van de bedrijven overgemaakt worden).

In tegenstelling tot de vorige blokkade op 11 maart is het nu veel minder koud weer, dus als het goed Is zullen de demonstranten nu niet door de kou bevangen raken als er weer waterkanonnen worden ingezet. Integendeel: mogelijk gaan er nu problemen ontstaan als demonstranten door de zon en warmtestraling op het asfalt door de hitte bevangen raken.

Uiteraard heeft de gemeente bekend gemaakt dat het blokkeren van de weg niet is toegestaan, maar dat het Malieveld gebruikt mag worden als demonstratielocatie. En zoals gewoonlijk heeft Extinction Rebellion laten weten niet van hun plan af te willen wijken, en op de weg zelf te willen demonstreren. Het gaat hen daarbij ook om de symboliek van de locatie.

Normaliter staan er boven de Utrechtsebaan altijd 'supporters'; demonstranten die de groep beneden op het wegdek aanmoedigen en van eten en drinken voorzien door dat aan touwen te laten zakken. Om dat te frustreren heeft de gemeente ook dit keer weer zwarte hekken rond de Utrechtsebaan geplaatst, ondanks dat die de vorige keer massaal zijn gesloopt.

Beelden: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Rene Hendriks en Bob van Keulen

Een groep demonstranten heeft de afgelopen dagen de tocht naar Den Haag te voet gemaakt. De laatste etappe ging van Voorburg station naar Den Haag.

Eba12X.JPG

82GoKz.JPG

cynT5r.JPG

Intussen voorziet Rijkswaterstaat het wegdek van de Utrechtsebaan van een 'anti aanplak laag'.

jPszix.JPG

dhc51Z.JPG

Op een gegeven moment lukte het een groep om via een andere afrit/oprit 'tegenstrooms' lopend de Utrechtsebaan in te lopen. Sympathisanten boven de Utrechtsebaan wilden de groep zien en toejuichten, en vernielden de zwarte schermen.

mdoPwr.JPG

0Caqsl.JPG

YNoWYo.JPG

U2D6rS.JPG

qTTGWo.JPG

GNh80Z.JPG

iNoqH1.JPG

RuDoGP.JPG

Een tweede (en veel grotere groep) kwam intussen aanlopen bij het uiteinde van de Utrechtsebaan, ter hoogte van het Malieveld. Daar werd met een linie verhinderd dat zij vanaf die kant de tunnelbak in zouden lopen.

thhOdV.JPG

vtbTNc.JPG

KLo7Bu.JPG

AsdzGR.JPG

Wel lukte het hen daar om met 'lock ons' zich aan elkaar vast te maken, om op die manierervoor te zorgen dat zij straks moeilijker van het wegdek te halen zijn.

sOxBZx.JPG

JkQ9zg.JPG

9n9WDF.JPG

vxEGm2.JPG

tecO3l.JPG

B8tOW7.JPG

Bwc8SJ.JPG

oNl28l.JPG

zANgA8.JPG

0kNOtw.JPG

dF2KVO.JPG

doZn3Z.JPG

Na korte tijd werden de waterkanonnen ingezet om de menigte nat te spuiten. Maar in tegenstelling tot de demonstratie in maart ervaren de meesten de waterstraal niet als een straf, maar als een heerlijke verfrissende douche.

yFjTuH.JPG

1wDlMR.JPG

Qen2cW.JPG

nL64Oq.JPG

rUmgt3.JPG

yN2AUe.JPG

O7CQXI.JPG

9SRRIg.JPG

De sfeer liet zich op een gegeven moment het best omschrijven als 'een jolige zomerse schuimparty' (okay: maar dan zonder het schuim).

puq63G.JPG

M77buq.JPG

MARa6v.JPG

Wc70fE.JPG

W2Q2Nw.JPG

Rond 14:00 begon de politie met aanhoudingen.

HtA5Ym.JPG

od7AoG.JPG

ymrEQQ.JPG

xeLVGK.JPG

W3VnwZ.JPG

FWdxuN.JPG

SpgoiQ.JPG

C2FDBT.JPG

AMsBCs.JPG

pCVZTX.JPG

5wmwKF.JPG

1HKREN.JPG

4XSxSe.JPG

jmMLX3.JPG

1J9lCA.JPG

gPFg44.JPG

C8BQAG.JPG

IM87XL.JPG

ZW0BRO.JPG

gtscF7.JPG

l9IY5K.JPG

yqgjdW.JPG

sXUfNf.JPG

ya2PKl.JPG

bue38g.JPG

heTQE9.JPG

5jf8W6.JPG

Een groot aantal demonstranten (naar schatting rond de 1500) wordt in HTM bussen 'bestuurlijk verplaatst' naar het ADO station. Lees: een stuk weggebracht, en daar uit de bus gezet. Daar krijgen ze van XR mensen instructies waar de dichtstbijzijnd OV punten zijn, zodat ze met bus of trein naar huis kunnen.

Alleen mensen die strafbare feiten hebben gepleegd (buiten het bezetten van de rijbaan en het negeren van de vordering om deze te verlaten), worden aangehouden en naar het politiebureau vervoerd. Dat gaat dan om zaken als beledigen van politiemensen, vernieling of het gooien van dingen naar de politie.

YA0BQS.JPG

wwvVeK.JPG

wFz041.JPG