Persalarmeringen verdwijnen maar Regio15 gaat door | Regio15.nl

Persalarmeringen verdwijnen maar Regio15 gaat door

Regio15 - De minister van Justitie Dilan Yesilgöz heeft besloten dat de persalarm meldingen gaan verdwijnen en dat heeft impact op het functioneren van Regio15. 


Wellicht heb je al gelezen bij Omroep West, Den Haag FM of in het artikel van het AD, dat minister van Justitie Dilan Yesilgöz voornemens is om de persalarmering per begin april 2023 stop te zetten. Deze persalarmen worden automatisch en bij het aanmaken van de melding verstuurd, en via het P2000 netwerk verspreid.

Daardoor zijn wij (en al onze collega's elders in het land) in staat om bijvoorbeeld de reddingsactie van de inzittenden van een auto die te water is geraakt, in beeld te brengen. Of het demonteren van een explosief wat voor de deur van een horecagelegenheid is achtergelaten.

Regio15 iPad Actie 2023

De fotojournalist documenteert, signaleert en controleert

De redactie van deze website is uiteraard niet blij met het besluit. Als onafhankelijk nieuwsmedium brengen wij de inzet van de hulpdiensten in de regio zo neutraal en compleet mogelijk in beeld. De successen mogen gezien worden, maar ook de fouten. Deze beelden plaatsen we zelf, maar worden ook verkocht aan andere regionale en landelijke nieuwsmedia.

Het gaat ons daarbij niet om het bliksemsnel kunnen publiceren van beeld van een ernstige aanrijding of een auto die te water is geraakt, met het risico dat familie het slechte nieuws via Facebook of Twitter te horen krijgt. Wij nemen daar altijd onze redactionele en morele plicht en verantwoordelijkheid. Vaak krijgen wij namelijk verzoeken van slachtoffers en/of nabestaanden, die zich niets meer kunnen herinneren van bijvoorbeeld het ongeluk, en toch graag een beeld willen hebben wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Daar werken we natuurlijk altijd aan mee, en slachtoffers kunnen de gebeurtenis dan een betere plek geven. 

De kans is natuurlijk tegenwoordig sowieso groot dat de nieuwe iPhone van het slachtoffer al 30 secondes na de klap de naasten een bericht heeft gestuurd, inclusief de GPS pin van de plek van het ongeval. Wij blijven we bij ernstige ongevallen altijd ruggespraak houden met de politie voorlichters, om op die manier pas te publiceren zodra zij ons terugmelden dat de naasten bereikt zijn. Pas te publiceren nadat de politie agenten aan de deur zijn geweest om de nabestaanden te informeren.

Maar door het verdwijnen van de persalarm berichten verdwijnen ook een hoop andere incidenten (letterlijk) uit beeld. Ook de meer criminele zaken, zoals de overvallen op woningen en bedrijven, en ram- en plofkraken. Het betekent dus dat de maatschappij minder zicht heeft op vele vormen van zware criminaliteit. Dat dergelijke gebeurtenissen vervagen tot een persbericht van de politie, en een klein tekstbericht in de krant.

(Foto: ramkraak op de Intertoys in Voorburg)

Zo is bekend dat criminelen bijvoorbeeld de gevels van bedrijven beschieten of er een handgranaat aan de deur hangen om ze af te persen. De overheid zegt zich daar ernstig zorgen over te maken. Een aantal burgemeesters hebben minister Dilan Yesilgöz een brandbrief gestuurd, waarin de landelijke overheid om hulp gevraagd wordt om dit maatschappelijk probleem aan te pakken. Maar op vrijwel hetzelfde moment ontneemt de minister de fotojournalist de mogelijkheid om dergelijke aanslagen in beeld te brengen.

(Foto: EOD ruimt explosief voor deur van afhaalrestaurant Hoefkade)

Hetzelfde geldt voor drugscriminaliteit; zoals drugslabs in woonwijken en het dumpen van drugsafval. Iets waarvoor we samen, als belastingbetalers, opdraaien voor de kosten. Waarvoor, maar wat straks niet meer in beeld gebracht kan worden als er geen persalarm voor gegeven wordt.

We blijven (natuurlijk) doorgaan 

Ondanks het verdwijnen van de persalarmering zal Regio15 blijven bestaan. De tientallen fotografen en redactieleden blijven onvermoeibaar doorgaan om de trouwe volgers van Regio15 het laatste nieuws te brengen.

Met een paar miljoen bezoekers per maand op de website, tienduizenden gebruikers van de Regio15 app, ruim 180.000 volgers op @regio15 twitter, ruim 140.000 volgers op Regio15 Facebook en meer dan 40.000 volgers op Regio15 Instagram, kunnen wij niet anders! Regio15 is een begrip in de regio Haaglanden en alleen al dankzij de vele positieve reacties die wij dagelijks krijgen, zullen wij keihard door blijven gaan. 

Jij kunt ons helpen

Sinds de invoering van C2000 is de politieradio namelijk niet meer af te luisteren, en de politie stuurt nu ook maar van een beperkt aantal soorten incidenten een persalarm (en soms ook niet). Een inval van het arrestatieteam, een auto die op het tramspoor staat, afsluiting in verband met de vondst van een verdacht pakketje, een vuurwerkvondst in een woning. Allemaal voorbeelden van zaken waarvan de politie ons niet op de hoogte brengt, maar die we uiteraard wel graag via tips te weten willen komen. En wat te denken van de 'horrorpoller' op de Escamplaan? Dankzij de aandacht die Regio15 eraan heeft gegeven, weet de buitenwereld dat er (minimaal) 54 auto's op de pollers zijn gebotst, en zijn er vragen gesteld in de gemeenteraad.

Niet alleen tips over de inzet van hulpdiensten ontvangen wij graag, ook bijvoorbeeld tips over dierenleed of stormschade. Dankzij dat soort tips konden wij bijvoorbeeld schrijven over de dierenhater in Spoorwijk (waarna de surveillance in de omgeving werd geïntensiveerd) en over de schade door de westerstorm in januari een aantal jaar geleden.

Heb je een nieuwswaardige tip? Je hoeft niet altijd zelf te weten wat er aan de hand is. Wij zoeken het voor je uit. Zie je grijze busjes van de FO? Zie je een arrestatieteam? Is er ergens een gebied afgezet met rood/wit politielint? Laat het ons meteen weten. Maak een foto van de situatie, en stuur die naar ons via de app, whatsapp, of mail.

Wij belonen de beste nieuwstips met een Apple iPad 10,9" (2022)

Uiteraard zijn wij super blij met de nieuwstips die wij ontvangen en daarom belonen wij dit. Ieder kwartaal verloten wij een Apple iPad 10,9" 2022 onder de tipgevers. Een device waar onze app op draait, en waar je nog meer tips mee door kan geven. Op 28 april 2023 zullen wij bekend maken wie de gelukkige winnaar is. Hoe je kans kunt maken op de Apple iPad? Heel eenvoudig. Stuur ons een (nieuwswaardige!) nieuwstip en wie weet ben jij de gelukkige winnaar. Het maakt daarbij niet uit of je de nieuwstip instuurt via WhatsApp, een privé bericht via social media of via onze mobiele app. 

Bekijk hier de winnaar van het eerste kwartaal van 2023. Op 28 april maken we bekend wie de gelukkige winnaar is van het tweede kwartaal van 2023. Je stuurt een bericht via de Regio15 app op de volgende manier:

Druk in de Regio15 app op de knop 'Tip doorgeven', vul je naam in (of blijf anoniem) en stuur een bericht Heb je de Regio15 app nog niet? Download deze dan in de Apple Appstore (Apple) of de Google Playstore (Android). Bekijk hier de video voor uitgebreide instructies. 

Ook via WhatsApp

Je nieuwstip kun je ook eenvoudig doorgeven via een WhatsApp-bericht. Klik hier om ons meteen toe te voegen aan je contactenlijst. 

Ook via een privé bericht op Facebook, Twitter en Instagram

Je kunt ook natuurlijk ook eenvoudig een nieuwstip doorgeven via een privé bericht op Facebook, Twitter of Instagram. 

Jullie weten het vast al

Vaak denken onze bezoekers dat wij al op de hoogte zijn van bepaalde zaken. Dat ze niet hoeven te tippen. Achteraf blijkt dan dat we het tóch niet wisten en dat we daardoor geen beeld hebben kunnen maken. We weten liever te veel dan te weinig. Vaak zijn we wel op de hoogte van de inzet van een politiehelikopter of traumahelikopter maar bijvoorbeeld niet van een politie actie. 

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Regio15 hecht uiteraard veel waarde aan de privacy van bezoekers én tipgevers. Regio15 geeft bijvoorbeeld nooit jouw naam of telefoonnummer aan anderen (ook niet aan de politie). Die kunnen ook niet door hen gevorderd worden, want die informatie wordt beschermd door de 'wet journalistieke bronbescherming'

Winnaar eerste kwartaal 2023

Ieder kwartaal verloten wij een Apple iPad 10.9" 2022 onder tipgevers die een waardevolle tip hebben ingestuurd. Het eerste kwartaal van 2023 heeft N. de iPad 10.9" 2022 gewonnen. N. wilde een roze iPad en heeft de iPad geschonken aan zijn dochtertje. N. tipte ons op woensdag 18 januari 2023 over een politie-inval aan de Koperwerf in Den Haag. Dankzij de tip kwam dit artikel tot stand. Op vrijdag 24 februari 2023 heeft de redactie van Regio15 de iPad overhandigd. 

xHmGj1.jpg

Lvv9eJ.jpg

bekijk